post

Както може би вече знаете, новата версия на iOS ще може да блокира хардуера, отключващ iPhone без съгласието на собственика му, но миналата седмица Grayshift, компанията стояща зад този хардуер заяви, че вече има решение и за това.

Всъщност правоприлагащите органи и Apple отдавна са в спор, по отношение на неприкосновеността на личния живот. като ФБР поиска компанията да й осигури код за отключване на iPhone, а Тим Кук обяви, че хората имат право на личен живот. Тази битка се води от години и последната кръпка по сигурността идва под формата на USB Restriction Mode. Grayshift обаче явно не се притеснява от това, след като нейн представетил заяви пред Motherboard, че усилията на Apple не са пирчина за загриженост. Компанията вече положи големи усилия, за да докаже технологията си и заяви, че има наичн да заобиколи новата функция за сигурност, а устройството GrayKey има още потеницал, който ще започне да се използва с течение на времето. Според Motherboard, друг източник е потвърдил, че Grayshift вече е преодоляла USB Restriction Mode преди няколко седмици.

Експертите обаче се притесняват, че залогът е доста по-висок от това, правоприлагащиге органи да могат да отключват телефони при нужда, защото това, което е добро за полицаите, е полезно и за престъпниците, особено имайки предвид последните опити за изнудване, в които части от кода на устройството бяха пуснати в интернет. На лице е и аргументът, че просдуктите на Grayshift имат за цел да подпомогнат прилагането на закона, а всяка злоупотреба е в резултат на личен избор и най-вероятно на него ще се позове компанията, ако продуктите й попаднат в грешните ръце. Това означава, че играта на котка и мишка продължава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *