post

Световно-известният британски физик и популяризатор на науката Стивън Хокинг е починал тази нощ. Съобщението за смъртта му беше разпространено от неговото семейство. Той беше сочен от мнозина за най-интелигентния жив човек на планетата.

Хокинг доживя до 76 годишна възраст със сериозно заболяване – амиотрофична литерална склероза, с което е диагностициран още на 21 години и която постепенно го обездвижва целия. Тогава лекарите не са му давали повече от година живот.

Ученият обаче продължава да се бори и прекарва десетилетия, прикрепен за количка, създавайки някои от най-впечатляващите научни теории и “написвайки” бестселъри като “Кратка история на времето”, “Вселената е орехова черупка”, “Великият дизайн” и др.

Стивън Хокинг има сериозен принос в области като квантовата механика, космологията и др. Той доказва, че не цялата материя в черните дупки остава затворена в тях, а те генерират лъчение от елементарни частици, което е наречено “лъчението на Хокинг”. Освен това той създава хипотезата, че макар Вселената да е безгранична, тя има краен размер, както и че още със зараждането на Вселената са се появили първите черни дупки в нея, които обаче са се изпарили веднага.

През последните години Хокинг често говори за опасностите пред човешката цивилизация, включително за потенциалния контакт с интелигентни извънземни същества, който може да бъде унищожителен за нас. Неотдавна той изказа мнение, че човечеството трябва да овладее космоса, защото вероятно му остават едва 1000 години живот на тази планета, визирайки заплахи като ядрена война, глобалното затоляне, но също и вероятността да създадем опасен изкуствен интелект.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *