post

Планът на френския президент Еманюел Макрон за законодателство срещу фалшивите новини се сблъсква със съпротива, предаде Ройтерс.
Потребители на Туитър превърнаха хаштага “Измислете си собствени фалшиви новини” във водеща тема, опозиционни депутати предупредиха, че са застрашени гражданските свободи, а специалисти казаха, че приемането на подобен закон може да не е най-доброто средство.

Планът на Макрон, обявен в сряда, е поредният опит на правителството да намери начини за справяне с глобалното разпространение на дезинформация, или “фалшиви новини”, както ги нарича американският президент Доналд Тръмп, в социалните медии.

Планът предвижда да се позволи на съдебните власти да спират уебсайт или потребителски профил, в частност по време на избори, и да бъдат задължени интернет платформите да публикуват имената на тези, които стоят зад спонсорирано съдържание. Според критиците това поражда повече въпроси, отколкото отговори.

Водещите интернет платформи Фейсбук и Гугъл отказаха да коментират пряко плана на Макрон и вместо това изтъкнаха инициативи, при които правят опити за саморегулация или сътрудничество с местните власти, включително във Франция, за откриване на фалшиви новини.

“Всяка регулация би трябвало да бъде внимателно обмислена заедно с бранша”, каза юристката Кристел Кослен, цитирана от БТА. Тя отбеляза, че още закон от 1881 г. позволява наказателно преследване за фалшива информация. По думите й е от решаващо значение да се гарантира, че дадено съдебно решение ще бъде технически приложимо.

“Истинският въпрос е кой може да каже кое е вярна или фалшива информация?”, заяви Кослен. Макрон има стабилно мнозинство в парламента и може да постигне одобряване на законопроект без подкрепата на опозицията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *