post

Потребителите на интернет в Китай са се увеличили с 5,6 на сто през 2017 година и вече са 772 милиона – повече от населението на Европа, предаде Франс прес.

Общо 55,8 процента от всичките 1,4 милиарда китайци са станали потребители на интернет, съобщи правителственият Информационен център за интернет (CNNIC).

За една година потребителите на интернет в Китай са се увеличили с 41 милиона, което е повече от населението на Канада. На особено голяма почит е мобилният интернет: около 653 милиона китайци или 97,5 процента от потребителите на интернет използват смартфоните си за връзка с мрежата.

В същото време Пекин драстично управлява местните интернет връзки, като блокира достъпа от Китай до много чуждестранни сайтове – Фейсбук (Facebook), Инстаграм (Instagram), Гугъл (Google), ЮТюб (YouTube), Туитър (Twitter), както и сайтовете на много западни медии, като в същото време стриктно цензурира съдържанието в китайските социални мрежи и сайтове.

Комунистическият режим обаче лансира амбициозен план “Интернет плюс” и открито залага на развитието на силна цифрова икономика, насърчавайки иновативните стартъпи и продължаващия бум на електронната търговия.

Броят на потребителите, извършили онлайн покупки, е скочил с 14,3 на сто през 2017 година до около 533 милиона, от които близо 68 на сто пазаруват чрез смартфоните си.

Електронните разплащания също се разрастват – около 65 процента от потребителите на интернет вече плащат покупките си чрез мобилния си телефон спрямо 50 процента преди година.

Проспериращ е и онлайн финансовият сектор: 129 милиона китайци са инвестирали миналата година във финансови продукти чрез интернет, което представлява скок от 30,2 процента за една година.

Факт, който безпокои властите, полагащи усилия да овладеят финансовите рискове и случаите на измами, опитвайки се да втвърдят регулацията на все още слабо регламентирания сектор на интернет финансирането. По-специално опасенията са свързани със заемите между частни лица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *