post

През последните дни YouTube започна нова поредица от “експерименти” с алгоритмите си. Те обаче не бяха обявени предварително, а едва след като много създатели на съдържание се оплакаха от резки спадове на гледаемостта на своите клипове, съобщава БиБиСи.

Промяната в алгоритъма смени изцяло подредбата на клиповете в профилите на потребителите. Вместо да се показват с приоритет клипове от канали, за които потребителят се е абонирал, алгоритъмът избира какви клипове да препоръча според неговата преценка за интересите на дадения човек.

На теория това изглежда логично решение. Реално обаче се оказва, че доста потребители са спрели да виждат клипове от канали, за които са абонирани. И тъй като не знаят за промяната в алгоритъма, хората остават с впечатлението, че дадените канали просто не са качвали нищо ново.

Доста автори и притежатели на канали критикуват решението на YouTube. Те са против промяната в алгоритъма и смятат, че тя изкривява желанията на потребителите. След като те са се абонирали за даден канал, е редно да виждат всички клипове от него. “Това е най-лошото решение на YouTube за деветте години откакто правя клипове”, коментира влогърът Алфи Дайес, който има над 5 млн. абонати.

След като проблемът се разчу, YouTube обяви, че става дума за експеримент с “малък брой” потребители. Видеопорталът твърди още, че персонализираният поток в профила ще е опция, която се активира по желание и няма да измести класическия хронологичен ред на клиповете.

Според YouTube, създателите на видео може да са недоволни, но потребителите реално гледат по-дълго време клипове, когато използват персонализираната подредба. Видеопорталът вече не се интересува толкова от броя гледания на клиповете, колкото от продължителността. Затова предпочита по-дългите видеа, които задържат потребителите по-дълго.

YouTube допълва, че прави подобни експерименти постоянно, но влогърите пък искат занапред поне да получават един имейл, който да ги уведоми, за да не се притесняват, че нещо се е случило с каналите им.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *