post

Както може би се досещате, някои приложение за iPhone са лакоми за данни и ги събират и използват за аналитични и рекламни цели, но въпросът е, дали преди това искат вашето разрешение, или не.

Според нови данни на TechCrunch, популярни апликации на компании като AirCanada, Hollister, Expedia и Hotels.com записват всичко, което правите на екрана на телефона, докато ги използвате, често без да поискат съгласието ви. Всъщност приложенията използват технология на компанията Glassbox, която създава т.нар. “повторения на сесии”, позволявайки на собствениците на апликациите да виждат как се държат клиентите, докато ги ползват. При анализа обаче е установено, че приложенията не винаги криптират чувствителни данни като пароли и кредитни карти и това не е споменато в политиката за поверителност.

Glassbox изобщо не крие какво прави, а дори напротив, рекламира дейността си в Twitter и дори се гордее със сделката, подписана наскоро с AirCanada за едно от приложенията, установени като нарушители на поверителността. От своя страна AirCanada потвърждава, че събира потребителска информация, за да гарантира, че може да отговори на нуждите на клиентите си по време на пътуването.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *