post

Набиращият все по-голяма популярност геномен редактор CRISPR/Cas9 поражда стотици грешки при редактирането на ДНК. До този извод са стигнали учени, които са направили пълен анализ на резултатите от метода. “Изследователите, които не анализират напълно геномите за търсене на възможни странични ефекти от генната терапия, могат да допускат малки, но важни мутации”, отбелязват учените.

“Промяната даже на една “буква” в някои гени може да предизвика мощни отклонения. Ние се надяваме, че нашите резултати ще принудят и другите учени да провеждат цялостен геномен анализ и да изучават алтернативните версии на CRISPR/Cas9 за безопасно генно редактиране”, казва Стивън Цанг от Колумбийския университет (Ню Йорк).

CRISPR/Cas9 беше наречен главният научен пробив за 2015 г. Методът е разработен преди четири години от американския учен Фан Фжан и редица други молекулярни биолози. Сега той може да се използва за редактиране даже на единични “букви” в ДНК и РНК.

CRISPR/Cas9 вече е използван за редактиране на геномите на десетки живи същества, в това число и човешки ембриони. Известно е, че при множествена промяна в гените редакторът греши и премахва сегменти от ДНК. Подобно поведение е допустимо при генетични експерименти в лаборатории, но не и в медицинската практика.

Планира се CRISPR/Cas9 да бъде приложен върху доброволци за лечение на рака и борба в вродените заболявания.

One thought on “Популярен геномен редактор предизвиква стотици мутации в ДНК

  1. Pingback: Експерти опровергават статията за странични мутации при генния редактор CRISPR/Cas9 - Новини за компютри, смартфони, технологии и наука

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *