post

Колко често програмистите пият бира или други алкохолни напитки на работа? Не, че е винаги, но мнозина споделят, че това е нормална част от работния процес в техните компании.

Много софтуерни фирми имат малки и сплотени екипи, в които шефовете се намират в едно помещение със служителите и работят заедно с тях. В такава непринудена среда, според много ИТ специалисти, се работи по-продуктивно и консумирането на алкохол е част от всичко това.

Понякога алкохолът на работното място фигурира дори сред допълнителните придобивки, с които компаниите от бранша се опитват да привличат служители в един все по-конкурентен пазар на кадри. А ако не фигурира – той просто е част от работната атмосфера. Често самите шефове го купуват и пият заедно с екипа.

В каква степен обаче това може да влияе на продуктивността и на офис културата?

„В нашия офис има хладилник, пълен с бира“ – споделя потребител на сайта за задаване на въпроси Quora и добавя, че това е нормална част от работния процес във фирмата му. Той е на мнение, че подобен елемент от офисната култура може да бъде подходящ за малките фирми. Когато компанията нарасне обаче, вече трябва да се въведе по-строга организация. Най-малкото защото не е възможно да се наблюдава всеки и не е нужно мениджмънтът да се превръща в бавачка и да му се налага да решава такива казуси.

Някои ИТ специалисти споделят, че имат нужда да пият когато работят по фрийленс проекти. Потребител на Reddit например твърди, че когато работи от дома си, се разсейва лесно и е открил, че алкохолът решава този проблем. „Ако изпия 3-4 напитки, продуктивността ми се изстрелва като ракета.“

Съществува градска легенда, наречена Ballmer peak, според която алкохолът може рязко да увеличи ефективността при програмиране. Ако все още не сте се сетили, наименованието е препратка към поведението на бившия главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър, който често се държеше странно, говорейки пред програмисти на сцената и мнозина се шегуваха, че е пиян. Все още обаче няма доказателства, че т.нар. ефект Ballmer peak наистина съществува.

„Понякога всеки има нужда от „нещо по-силно“ след лош ден в офиса или докато се опитва да се справи с конкретен труден програмистки проблем. Но не е добра идея програмистите да пият алкохол. Някои от вас може и да са се изкушавали от идеята за Ballmer peak, в желанието си да решават трудни задачи. Но ако тръгнете в тази посока, това може да ви донесе редица проблеми“ – обяснява друг представител на бранша.

Според него, алкохолът не само може да попречи на работата на програмиста в дългосрочен план, а и да увеличи риска от хакерски атаки, включително такива от типа social engineering. От терапевтичен център Жива пък напомнят, че консумирането на алкохол винаги трябва да бъде с мярка, защото в противен случай може дори да не усетим как от безобиден навик, който ни помага в работата, то се е превърнало в зависимост.

Гленфидих

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *