post

Едва 50 на сто от българите са наясно как да използват по-безопасно и по-отговорно интернет технологиите, сочат данни от анализ на Евростат по повод Световния ден за безопасен интернет. Анализът събира и отчита данни за изминалата 2016 г.

Около 52 на сто от българите са били наясно, че “бисквитките” могат да бъдат полезни за проследяване на сайтовете, които посещават. Половината от родните потребители на глобалната мрежа са нямали също притеснения, че действията им в интернет се записват с цел да им бъдат изпратени рекламни материали.

Едва 9 на сто от родните потребители на интернет са използвали софтуер за ограничаване на възможността за проследяване на тяхната дейност в мрежата – т.нар. anti tracking софтуер.

По данни на националната статистика – 63 процента от българското население през 2016 г. е имало интернет в домовете си, като най-предпочитаното устройство за достъп в мрежата е бил мобилният телефон – близо 73 на сто от потребителите на нета са сърфирали чрез него. Други 53 процента от българите са влизали в интернет чрез настолен компютър, а 51 на сто – чрез лаптоп. През смарт телевизор или пред друго мобилно устройство в мрежата са влизали около 10 на сто от българите.

Близо 40 процента от българските потребители на интернет през миналата година са предоставяли някакъв вид лична информация в глобалната мрежа /домашен адрес, електронна поща, личен телефон/. Други 20 на сто са предоставяли като лични данни ЕГН или номер на личната карта, а близо 9 на сто са предоставяли някакъв вид данни на лична банкова сметка или номер на дебитна или кредитна карта.
В

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *