post

Полицията в Китай се оборудва с умни очила, които имат система за лицево разпознаване, съобщава People’s Daily. Очилата вече се използват от полицаите, които охранват ж.п. гари в страната.

Чрез очилата се наблюдават хората и се откриват издирвани и нарушители. Благодарение на очилата вече са разпознати 7 души, които са били свързани със сериозни престъпления и 26 души, които са използвали фалшиви документи за самоличност.

Очилата са разработени от пекинската компания LLVision Technology. Тя произвежда и носими видеокамери, като продава устройствата на всеки, който мине предварителната ѝ проверка. Тя се прави с цел да се намали рискът някой да купи устройствата за незаконни цели.

Пред в. The Wall Street Journal изпълнителният директор на LLVision Technology Ву Фей коментира, че използваната от очилата технология е много ефективна и бърза. Тя може да идентифицира лица в база данни с 10 000 снимки в рамките на 100 милисекунди.

Това е само началото в амбициите на китайските власти. В момента те изграждат система, която в рамките на 3 секунди да може да идентифицира всеки един нейните 1.3 млрд. жители, допълва BusinessInsider.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *