post

Автоматизираните летящи дрони се водят въздухоплавателно средство и като такива трябва да спазват правилата на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”. Това съобщи пред Българската национална телевизия Валентин Вълков, началник отдел “Аеронавигационно обслужване” във ведомството.

 

Припомняме, че куадрокоптери, октакоптери и други летящи дрони през последните години се използват все по-често в България (както и в други страни по света) за рекламни цели, заснемане на спортни и развлекателни мероприятия или просто като хоби. Все повече български стартиращи фирми започват да разработват дрони или софтуер за тях и сегментът като цяло се сочи като една от най-перспективните нови технологични сфери.

 

Все още обаче въпросът с регулацията на този тип летателни апарати е отворен и в много държави липсва законова рамка. В САЩ обаче преди броени месеци беше въведена изключително рестриктивна регулаторна рамка, с която беше забранено летящи дрони да бъдат управлявани от хора, които не са пилоти. Предстои скоро да бъде създадена нормативна рамка и на ниво Европейска комисия.

 

Първа глоба за американец, управлявал безпилотен дрон

 

От “Гражданска въздухоплавателна администрация” посочиха пред БНТ, че полетите над София са забранени и се осъществяват само с решение на главния директор на ведомството. Глобите за нерегламентирани полети са от 1000 лв. до 10 000 лв., става ясно още от репортажа на националната телевизия. Очаква се скоро полетите с дрони да бъдат регулирани, като летящи средства до определени килограми ще могат да оперират свободно до определена височина.

 

Дронове ще помагат на спасителите на плажа

2 thoughts on “Полетите с дрони у нас подлежат на глоба, ако са нерегламентирани

  1. Pingback: Забраниха дроните в София и региона заради военния парат – Pixelmedia.bg

  2. Pingback: Забраниха дроните в София и региона заради военния парад – Pixelmedia.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *