post

Въпреки, че Apple обяви, че се опитва да помогне на клиентите си, като намалява софтуерно производителността на процесора при по-старите модели iPhone, много от собствениците на нейните устройства така и не повярваха, а в следствие на това срещу компанията вече има заведени близо 60 съдебни дела.

Следващият опит на Apple да успокои феновете си беше стартирането на нова програма за подмяна на батериите на засегнатите модели iPhone срещу 29 долара и потребителите решиха да се възползват от нея. Това обаче накара анализаторите да прогнозират неблагоприятното й въздействие върху продажбите на iPhone, а в същото време проблемът с дългото изчакване за услугата става все по-реален.

Анализаторът Марк Московиц отбеляза в поредните си бележки към инвеститорите, че времето за изчакване при замяна на батерията всъщност става все по-дълго, а средният период в момента е между 3 и 4.5 седмици, като особено силно е търсенето на консумативи за по-старите iPhone 6/6 Plus.

Ако трябва да се върнем отново на това как намалението в цената на услугата ще се отрази върху продажбите на компанията, Московиц прогнозира наскоро, че ако само 10% от 519 милиона потребители приемат офертата за 29 долара, а 30% от тях решат да не си купят ново устройство след замяната, то 16 милиона устройства, може да не се продадат, а това представлява приблизително 4% спад при сегашните оценки. Увеличаването на изчакването при замяна означава, че търсенето на този вид услуга е дори по-голямо, от първоначалните прогнози, а какъв ще е резултатът от увеличението му, ще стане ясно едва когато компанията обяви финансовите си резултати за поредното тримесечие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *