post

Институтът за космически изследвания и технологии към БАН подготвя законова регулация за дроновете. Това съобщи пред БНТ проф. Димо Зафиров от Института.

 

Все повече хора изполват дроновете, за да правят снимки, но притесненията около апаратите растат. Експерти по сигурността смятат, че безпилотните летателни апарати могат да бъдат използвани за тероризъм, или пък да се наруши личното пространство на отделни хора.

“Има много проблеми. Да, аз имам собственост, но въздушното пространство над нея не е моя собственост”, коментира проф. Зафиров. Той очаква през пролетта учените да представят прототип на нормативни документи, които да бъдат подложени на обществено обсъждане.

В текстовете се предвижда безпилотните летателни апарати да бъдат разделени на три категории – клас свободен, клас специфичен и клас сертифициран.

Първите два класа включват апарати до 25 кг, а сертифицираните са до 150 кг.

Клас свободен се дели на две подкатегории. В едната дронове до 250 гр., които се движат в зоната на видимост, няма да имат нужда от регистрация. В другата дроновете, които летят извън зоната на видимост, ще трябва да бъдат регистрирани.

Идеята е при закупуването на дрон това да се вписва в регистър и ако стане някаква ситуация, да се знае на кого е този апарат, от кого е купен и експлоатиран. В противен случай не можете и да го застраховате, защото това е все едно кола без номер, обяснява проф. Зафиров.

Специфичната категория е за апарати, които летят извън зоната на видимост, което изисква разрешение от оторизираните власти. При сертифицираната група дроновете ще трябва да преминат през същите степени на сертификация, през които минават всички останали летателни апарати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *