post

iPad отдавна вече замени обемистите наръчници на пилотите в авиокомпаниите, но трябва ли таблетът да се използва и за обучението им как да управляват новите самолети? Този въпрос излезе на дневен ред след двете ужасяващи катастрофи с новия Boeing 737 Max в които загинаха съответно 189 и 157 души.

Според предварителните данни, инцидентите се случват заради проблеми с контрола, но The New York Times твърди, че много пилоти на новите модели самолети, са получили само двучасово обучение на iPad, вместо традиционните симулатори на полети. Според доклада компанията не е финализирала инженерните данни за изграждане на симулатори за 737 Max и в момента има само един такъв в САЩ. Вместо това Boeing сметнала, че пилоти със стаж с предните й модели самолети, могат да получат адекватно обучение с двучасов курс на iPad и наръчник от 13 страници, изготвен специално за тях.

Дали липсата на достатъчно обучение, или просто стечение на обстоятелствата са в основата на двата трагични инцидента, предстои да бъде иязснено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *