post

Марк Зукърбърг показа AR очила още миналата година, но не разкри повече подробности за тях. Сега, благодарение на нова патентна заявка, можем да задоволим любопитството си поне до някъде.

Възоснова на информацията в документа, открит от Business insider, очилата ще използват вълнова система, която проектира изображенията и светлината в очите на потребителите. Това е технология, подобна на тази, която стои зад системата на Microsoft HoloLens и загадъчната Magic Leap. Всъщност един от подателите на заявката е Паси Саарико, който работи и върху Holo Lens преди да се присъедини към Oculus.

facebook-glasses

В допълнение към това , че могат да добавят снимки и клипове върху реалното изображение на околния свят, очилата ще могат да възпроизвеждат и аудио, когато са свързани с чифт слушалки или високоговорители. От схемите става ясно, че Facebook явно се опитва да ги направи да изглеждат максимално подобни на чифт обикновени очила, вместо да притежават издутия и футуристичен дизайн на повечето VR аксесоари в момента. Това обаче означава, че компанията ще трябва да разработи и съответните миниатюрни компоненти, достатъчно деликатни, за да се поберат в рамката на обикновени очила.

Зукърбърг спомена многократно по време на миналата конференция F8, че иска да използва способностите на устройството, за да постави Facebook буквално на лицето на потребителите. Ръководителят на компанията призна също така, че може да отнеме известно време, за да се случи това, но според него следавщото поколение ще споделя своите лични моменти и преживявания именно чрез VR или AR, за едно още по-дълбоко изживяване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *