post

Американската компания Лайм (Lime) пусна неколкостотин електрически тротинетки под наем на самообслужване в два централни района на френската столица, предаде Франс прес.

Като начало те ще бъдат на разположение по тротоарите в първи и шести парижки район, посочи генералният директор на Лайм-Франция Артюр-Луи Жакие. Той уточни, че потребителите могат да ги оставят в други райони на Париж.

“Много бързо нашият флот ще нарасне, за да отговори на търсенето – още през следващи дни, следващите седмици”, изтъкна Жакие, като добави, че следващите райони с такива тротинетки ще бъдат 10-и и 11-и, а след това и останалата част от Париж.

Потребителите ще могат да откриват местата със свободни тротинетки чрез приложение на смартфоните си и да ги подкарват чрез копиране на Кю Ар (QR) код. Тарифата е 1 евро на пробег плюс 15 евроцента на минута, така че возенето на средно разстояние би трябвало да струва около 2-3 евро.

Всички тротинетки ще бъдат прибирани вечер, за да бъдат презаредени, а при необходимост и ремонтирани, след което ще бъдат връщани на стоянките рано на следващата сутрин. Забранено е ползването им по тротоарите, предупреди Лайм.

Тротинетките Лайм-Ес (Lime-S) могат да изминават с едно зареждане 50 км. Те са разработени в партньорство със Сегуей (Segway). Скоростта им ще бъде ограничена до 24 км/час.

Лайм беше основана през юни 2017 година под името ЛаймБайк (LimeBike) и в началото предлагаше велосипеди под наем без стоянки. През последните месеци тя започна да предлага велосипеди в Германия (Берлин, Франкфурт и Бремен), както и в Цюрих, където услугата включва и няколко тротинетки.

В Сан Франциско огромното разпространение на тротинетки, които често пъти са опасни за пешеходците, накара властите да въведат строг регламент за движението им.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *