post

Френският президент Еманюел Макрон откри най-голямото съоръжение за развиване на дейността на нови компании „Station F“, което се намира на брега на р. Сена.

Центърът се разпростира на 34 000 квадратни метра. Той е реновирано железопътно депо, чийто ремонт е спонсориран от милиардера Ксавиер Ниел, който направи революция на френския интернет и мобилен пазар. Очаква се стъклената сграда на „Station F“ да стане дом на близо 1000 стартъп-компании и да се превърне в „забележимо място, което създава силен образ на Париж“, посочи Ниел.

„Station F“ е разположен в 13-ти район – просторен и модерен квартал с множество магазини и кина, който също таке е и дом на националната библиотека. Пространството е създадено с идеята да наподобява американски колежански кампус, а наемът на място в него е 195 евро. Центърът е разделен на три части – зона за творчество, за споделяне и за почивка. Той е и най-голямата подобна сграда от общо около 40 във френската столица, която усилено се състезава с Лондон и Берлин за титлата технологичен лидер на Европа. Утвърдени компании като „Фейсбук“, „Амазон“ и „Майкрософт“ вече са се съгласили да се присъединят към „Station F“ като ментори на начинаещите в бизнеса.

На мястото сътрудничество може да установят и с някои от най-престижните френски университети, както и с фондове за рисков капитал. В момента Великобритания е страната, която успява да привлече най-много талантливи чужденци на своя територия, но Франция се надява, че това ще се промени след Брекзит.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *