post

На конференция във Ватикана миналата седмица папа Франциск предупреди група представители на Силициевата долина, че в неправилни ръце изкуственият интелект може да има пагубни последици за човечеството.

„Ако така нареченият технологичен прогрес на човечеството се превърне във враг на общото благо, това би довело до злощастна регресия до форма на варварство, продиктувана от закона на най-силните“, каза той.

Развитието на усъвършенстван изкуствен интелект може да “доведе до все по-значими последици във всички области на човешката дейност”, добави още папата. Той също така призова за „открити и конкретни дискусии“, за да се разработят „теоретични и практически морални принципи“.

Конференцията също осъди атентатите през март 2019 г. в Крайстчърч, Нова Зеландия и това как социалните медии помогнаха за разпространението на кадри, направени по време на нападенията.

Това не е първият път, когато папата се среща с технологичния бизнес, за да обсъжди етиката на изкуствения интелект. През февруари той разговаря с президента на Microsoft Брад Смит, за да обсъди как AI може да се използва за облекчаване на глобалното неравенство, а не да го влоши.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *