post

Компанията AGNON, създадена от софтуерните специалисти Живко Стефанов и Стойно Калвачев, разработва специален тип ракетна печка „Гамера”, която работи на дърва, високоефективна е и отделя изключително малко СО емисии. Този тип печки ще позволи на хора в отдалечени места да се отопляват с клони и шишарки, които събират сами. Печката е с вградена глинена пейка, която създава акумулиращ ефект за топлината. Отоплително тяло не замърсява въздуха и е подходящо за града. Предимствата на тази печка са, че консумира два до три пъти по-малко дърва. Подходящи за използване са екобрикетите, но и отпадната дървесина при производството на мебели. Този екоуред е както за всички, които държат да имат жив огън вкъщи, така и за възрастни хора, които живеят сами. Широката употреба и на ракетна печка „Гамера” ще създаде условия за бързо подобряване качеството през зимата и България може да се превърне в пример за екологични практики. В разгара на дебата за мръсния въздух в София се срещнахме с Живко Стефанов, който ни разказа за проекта си.

Как двама ИТ специалисти започват бизнес за производство на печки?

Повече на инат от колкото на шега. Когато всички наоколо казват, че нещо няма да стане това действа вдъхновяващо.

Кои са най-големите предизвикателства, които срещате?

Интересното е, че не срещаме особени предизвикателства. От както влязахме в “потока” на Гамера и ракетните печки, всичко тече гладко и ни се помага от всякъде.

Какво означава Gamera?

Гамера е кайджу – 80 метрова, летяща, огнедишаща костенурка в поредица японски филми от миналия век. Споделих с колегата, че детайлите на горивната камера подредени на масата ми заприличаха на стилизирана костенурка и той си спомни за филма от детството му. Името веднага ми пасна, а и беше доста близко до Гагарин.

Как виждате бизнеса си след 1 години?

Работим, за да имаме след една година се очертава  сериозно финансиране и съответно нормално серийно производство.

Имате ли вече потребители на създадената от вас ракетна печка?

Да. Над 120 потребители от България и още 16 страни.

Как решихте да се включите в конкурса Chivas Venture  и какви са очакванията ви от финала?

Миналата година разбрах за събитието и не ми стигна самочувствие, да се включа. Когато разбрах, че участват Sea Harmony се зарадвах, че не участвах защото знам за работата им от 10 години и не исках, да се състезаваме с тях. Работата ми над ракетните печки е до голяма степен вдъхновена от примера на Арман. Тази година реших, да се включа защото информацията за проблема около качеството на въздуха е най-после в ефира и има шанс хората да разберат какво правим. От финала очаквам да се случи нещо смислено за човечеството.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *