post

От 1 януари догодина трябва да заработи системата за т. нар електронни винетки като контролът за използването им по пътищата ще е автоматизиран. В средата на 2019 г. трябва да влезе в експлоатация и тол системата за тежкотоварния трафик. Това каза в сутрешния блок на bTV новият председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Светослав Глосов.

Той подчерта, че изграждането на тол системата върви по график, а е-винетката няма да се лепи никъде. „При плащане автомобилът ще се въвежда в контролната система, която следи всички минаващи покрай пътните камери коли”, обясни инж. Глосов.

АПИ ще предостави на изпълнителя на тол системата и данните на всички коли с хартиени винетки, за да се разпознават и те по време на валидността на стикера. Глосов призна, че в този процес може да възникнат и грешки.

Той обаче подчерта, че тол системата ще се изплати за 2-3 години и след това приходиет от нея ще отиват за ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

През следващата седмица ще бъдат отворени ценовите оферти за изграждането на тунел „Железница” на АМ „Струма” и за двата участъка от магистралата „София – Калотина”. Предстои след отхвърляне на жалбата за отсечката Мездра – Ботевград да продължи тръжната процедура за избор на изпълнители и съответно да се пристъпи към подаване и отваряне на офертите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *