post

Международен начуен екип е открил изненадващо 83 свръхмасивни черни дупки на самата граница на видимата Вселена. Това е станало чрез наблюдаване на светлина, която е пътувала толкова дълго, че на практика е датирана още от ранните години на Вселената.

Откритието е направено от общо 48 астрономи от целия свят, които вече са го описали в пет публикации в The Astrophysical Journal и други издания. Използван е инструментът Hyper Suprime-Cam, който е част от телескопа Subaru в Националната астрономическа обсерватория на Япония в Хавай. Неговите резултати са обединени с три други телескопа по целия свят.

“Впечатляващо е, че толкова масивни обекти са успели да се формират толкова скоро след Големия взрив” – коментира по този повод Майкъл Строс, професор по астрофицика в Университета Принстън, който участва в проучването – “Това разбиране за начина на формиране на черните дупки в ранната Вселена и за това колко често – срещани обекти са те, е предизвикателство пред нашите космологически модели.”

Новооткритите черни дупки всъщност са квазари, които изстрелват мощни снопове материя. Учените се надяват, че след като съберат и анализират още данни ще могат да открият как са се формирали някои от най-ранните квазари във Вселената.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *