post

Астрономи са открили доказателства, че около звездата Проксима Кентавър обикаля екзопланета от земен тип, която е потенциално годна за живот. Любопитното в случая е, че Проксима е най-близката звезда до нашето Слънце, което прави новооткрития свят – Proxima b – най-близката до нас екстрасоларна планета.

Откритието е направено благодарение на 3.6 метровия телескоп ESO в Чили, както и спектрографа Harps. На отстояние близо 4.4 светлинни години от нашата звездна система Проксима от съзвездието Кентавър винаги е привличала любопитството на астрономите и фантастите.

Неотдавна руският милионер Юрий Милнер обяви, че ще инвестира в космическа мисия до близката звездна система. В случая става въпрос за изпращането на миниатюрен кораб със светлинно платно, задвижвано от мощни лазерни лъчи, насочени към него от Земята.

Новата планета се характеризира с условия, близки до земните, температурата й е подходяща за наличието на вода в течно състояние на повърхността. А това означава, че не е изключено да попаднем на извънземен живот именно на планета, намираща се на практика в „задния ни двор“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *