post

Учени от Калифорнийския технологичен институт (California Institute of Technology – Caltech) обявиха, че са измислили метод за левитиране и придвижване на материални обекти, използвайки единствено светлина.

За сега технологията съществува само теоретично, но според научния екип, когато бъде развита на практика, тя би могла да ускори космически кораб, задвижван с т.нар. “светлинно платно”, позволявайки му да достигне най-близката звездна система за 20 години.

За незапознатите, най-близката звездна система Алфа Центавър се намира на малко над 4.3 светлинни години от нас. Като имаме предвид, че една светлинна година е разстоянието, което светлината изминава за една година, можем да приемем, че според създателите на новата теоретична концепция, тя ще може да задвижи тяло със скорост една пета от светлинната.

При това, единственото гориво, нужно за целта ще бъде лазерен лъч, изстрелван от Земята.

Екипът вече е публикувал своята теория в списанието Nature Photonics Monday. За сега обаче технологията е приложима единствено за много малки обекти, движещи се на микроскопични разстояния и при условие, че самите източници на светлина се намират много близко до тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *