post

През последните години астрономите откриха хиляди нови екзопланети (т.е. – планети, намиращи се извън нашата звездна система), благодарение на телескопи като Кеплер. Създадена е класификация на световете, обикалящи други звезди и дори бяха открити няколко, които са потенциално годни за живот.

Новината от преди няколко дни обаче е, че за първи път в историята учени са открили планети, намиращи се извън нашата галактика Млечен път. Или с други думи – екстрагалактически планети. И по този начин веднъж за винаги е доказано, че не само в нашата галактика има подобни тела, способни да развиват живот.

Откритието е направено от астрономи от Университета на Оклахома, САЩ и екипът вече е публикувал изследване по темата в списанието Astrophysical Journal Letters. Става въпрос за планети, намиращи се в галактика, отдалечена на 3.8 милиарда светлинни години от нас. Или с други думи – на разстояние, на което никога няма да имаме шанса да ги наблюдаваме директно, дори с най-добрия телескоп, който човечеството някога може да създаде.

Обектите имат маса с показатели между тази на Луната и Юпитер. Те са открити чрез техниката за наблюдение “гравитационна микролеща” (gravitational microlensing), която използва увеличението, предизвикано от гравитационното поле на по-големи обекти, за да покаже по-малки невидими тела. До сега всички открити по този начин екзопланети са били в рамките на Млечния път. Екипът обаче е използвал обсерваторията Chandra на NASA, за да разшири търсенето и отвъд нашата галактика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *