post

Много хора, които желаят да инвестират парите си в печеливша стратегия се водят от подвеждащи идеи, които водят до загуба. Именно тези широкоразпространени грешки в инвестирането ще разгледаме тук, за да ви предпазим от загуби, както и от необходимостта да теглите кредити 24 часа в денонощието. Ето ги и тях:

 

  • Не започвайте да инвестирате, докато не сте напълно запознати с темата.

 

Разбира се, не трябва да влагате всичките си парични средства неразумно, но не бива и да ви е страх от грешки, тъй като в инвестирането има едно важно правило: повечето лоши инвестиции с времето се превръщат в доходоносни. Ако не искате да рискувате нищо, нищо няма и да спечелите. Трябва да знаете, че за да разберете дали една инвестиция е на печалба или на загуба, се изисква много време – поне 1 или 2 години.

Разбира се, можете да се научите сравнително бързо да оценявате рисковете и да ги поемате, но всичко това става с практика. И въпреки че понякога е възможно да имате загуби на известна сума пари, ще придобиете ценен опит, който ще ви бъде много полезен в бъдеще. Съветът на специалистите е да не влагате парите си в един-единствен инструмент, като акции например.

 

  • Не инвестирайте, докато не спечелите достатъчно пари.

 

Въпреки че това правило има известно основание, по-правилно би било да се каже: не инвестирайте, докато спестяванията ви не се изравнят с месечния ви доход. Имайте предвид, че в повечето случаи инвестирането на 100 долара на месец е много по-изгодно, отколкото на големи суми наведнъж.

 

  • Съставете си ясен финансов план

 

Ако нямате финансова дисциплина, няма никакъв смисъл да съставяте финансов план. Дори и да се сдобиете с най-добрия възможен план с графики и чудесни перспективи, ако нямате основни знания, които ще ви доведат до успеха, такъв план няма да ви ползва. Ако живеете на принципа: „Сега ще похарча тези пари, а после ще наваксам“, по-скоро трябва да се обърнете към финансов специалист, който да ви научи на по-голям финансов самоконтрол.

 

  • Дълговете са нещо, което при всички случаи трябва да избягваме.

 

Разбира се, не е приятно когато се налага да връщаме взети дългове и действително има три вида дългове, които не бива да вземаме. Това са:

  1. Кредити за развлечение и удобства, като плазмен телевизор или смарт TV например
  2. За инвестиране в рискови начинания
  3. За покупка на скъпо жилище

Вземането на кредит за образование също не е добра идея, ако не сте сигурни какво ще правите с това образование след дипломирането си.

В случай, обаче, че разполагате със стабилни и редовни доходи, които биха могли да покрият лихвите за евентуален кредит, няма защо да се боите от тази опция. Още повече, че днес съществува и възможността за бърз безлихвен кредит, който практически ще ви излезе безплатен, ако го върнете навреме. При условие, че спазите всички условия, описани в договора с кредитора, не би трябвало да имате някакъв проблем при вземането и връщането на бързи кредити, когато не ви достига известна сума за инвестиране. Все пак се убедете, че начинанието, в което ще вложите тези пари, действително е печелившо и си заслужава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *