post

Осем финтех стартъп компании от България се регистрираха за участие във Финтех Акселератор програмата на Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) „Elevator Lab“. По този начин България се нарежда на 4 място, заедно с Полша сред държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) след Унгария (13 проекта), Румъния (11) и Словакия (9). Краят на месец юли беше крайният срок за кандидатстване. Стартът на програмата бе обявен на 1 юни от Главния изпълнителен директор на РБИ Йохан Щробл по време на технологичния фестивал “Pioneers’17” и бе широко анонсиран във всички 14 пазара в ЦИЕ, където оперира РБИ.

Общо 336 стартъп компании с проекти в областта на финансовите технологии от целия свят се възползват от възможността за потенциално дългосрочно партньорство с Групата на РБИ и надхвърлящите 16.6 млн. нейни клиенти в Австрия и ЦИЕ. 13.4% от всички кандидатури са от финтех стартъпи от Австрия, 27.1% от държави от региона на ЦИЕ, а останалите са от Западна Европа, Азия и САЩ, което показва, че Elevator Lab се радва на голям международен интерес. Най-много кандидатури има в областите Плащания и транзакции, следвани от Търговия и инвестиции, МСП банкиране, Анализ на база данни, RegTech и „Офис на бъдещето“.

„Изключително сме ентусиазирани от успешния край на фазата за кандидатстване на Elevator Lab и от факта, че получихме заявки от всички 14 пазара, на които оперираме. Големият брой кандидатури и качеството им като цяло, надминава нашите очаквания. До края на август ще разглеждаме всички документи и предложения, за да определим тези 30 проекта, които ще имат възможността да убедят нашето жури в полезността и качеството на концепциите си“, обясни Михаел Хоелерер, пълномощен представител на РБИ, който, наред с други задължения, отговаря и за стратегията за дигитализация на Групата РБИ.

Петте стартъпа, които евентуално ще вземат участие във Финтех Акселератор програмата ще бъдат избрани в средата на септември във Виена. В програмата РБИ си партнира с Pioneers Discover  и е подкрепена от acccoi partners и Venionaire. Всички подробности за Финтех Акселератор програмата на РБИ „Elevator Lab“ и сроковете по  проекта могат да бъдат видени на сайта: www.elevator-lab.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *