post

Федералното управление за авиация на САЩ (FAA) за пръв път издаде разрешително за авиокомпания на оператор на дронове Wing Aviation, подразделение на холдинга “Алфабет”, чиято дъщерна компания е Google, съобщиха “Франс прес” и “Блумбърг”.

Wing Aviation има същите разрешителни като по-малките авиопревозвачи и това е важна стъпка в плановете на компанията да прави доставки чрез дронове. Тя възнамерява до няколко месеца да започне рутинни доставки на малки потребителски стоки в две селски общини в американския щат Вирджиния.

Главният изпълнителен директор на компанията Джеймс Райън Бърджес определи одобрението на ведомството като “основополагащо” както за неговата компания, така и за сектора на дроновете като цяло.

Разпоредбите, регулиращи движението на дронове, все още не разрешават повечето полети над събирания на хора и градски зони, ограничавайки мястото на дейността на Wing Aviation, пише БТА. Разрешителните обаче й позволяват да таксува клиентите си за доставки на стоки във Вирджиния, както и да подава заявки за разширяване в други региони.
За издаването им се изисква да бъдат разработени подробни наръчници за действие, тренировъчни програми и структура за безопасност, както трябва да прави всеки авиопревозвач.

Тъй като идеята за дронове, летящи над домовете на хората, е толкова нова, компанията планира да проведе обширна информационна кампания, с която да достигне местните управници и общности, допълва Бърджес.

Проблемите пред Wing Aviation, които изпитанията очертаха, включват опасения за шума и личната неприкосновеност. Дроновете използват видеоизображения, за да се ориентират по-лесно, но компанията уверява, че те не се архивират и могат да бъдат използвани само за технически анализи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *