post

Ако обществото не успее да се адаптира към новите технологии, тоталната автоматизация и изкуственият интелект ще нарушат стабилността в света и ще доведат до непредсказуеми икономически и политически последствия. Това заявиха представители на Организацията на обединените нации (ООН).

За изучаване на възможните рискове ООН откри в Хага специален Център за изкуствен интелект и роботика. Екип от експерти ще наблюдава, анализира и прогнозира рисковете, които създават съвременните технологии. В новото подразделение ще влязат предприемачи, учени и представители на властта и обществените организации.

Според старши стратегическия съветник на ООН Иракли Беридзе, най-голяма опасност за обществото представляват военните роботи. Криминални групировки или агресивни държави могат да се сдобият с мощни технологии, а това ще доведе до сериозен риск от дестабилизация в света.

Освен това, според експерта заплаха за човечеството носят промишлената роботика и алгоритмите, лишаващи хората от работа. Така например, около 30% от работните места във Великобритания се намират потенциално под заплаха заради технологичния пробив в сферата на изкуствения интелект, а в някои сектори могат да изчезнат даже половината от работните места.

“Ако обществото не успее да се адаптира навреме, стабилността ще бъде нарушена” – казва Беридзе. – Именно затова ние създаваме мрежа от експерти от бизнеса, институтите, обществените организации и правителствата”.

Центътрът за изкуствен интелект и роботика ще изследва не само опасностите, но преимуществата на новите технологии, които ще помогнат на ООН да стабилизира ситуацията в света и да осигури стабилно и хармонично развитие на човечеството. “Ние не възнамеряваме да настояваме за забрана на технологиите. Ние ще изучаваме също така и това, как новите технологии могат да се използват за постигане на целите и идеалите на ООН. Освен това, ще акцентираме върху конкретни проекти – ние не сме дискусионен клуб”, – заключава Беридзе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *