post

В случай, че не сте запознати, днес в глобалната мрежа съществуват огромен брой сайтове, които не могат да бъдат достъпени чрез традиционните браузъри, а само чрез програми като Tor. Връзката с тях е криптирана и се счита за по-сигурна.

Наричат тази мрежа от сайтове dark web (тъмна мрежа) и според мнозина, тя е много по-голяма, отколкото е официално известно. Използва се както за незаконни дейности като детска портнография и разпространение на забранени субстанции, така и за журналистически разследвания, комуникация между дисиденти в тоталитарни държави и др. Общо взето всеки, който се крие от една или друга държавна власт, може да разчита на dark web.

А сега стана ясно, че някой е свалил 20% от сайтовете в тази “тъмна мрежа”. Атаката е била срещу хостинг компаняита Freedom Hosting II, която по собствени думи хоства около 20% от Tor базираните уебстраници в света.

Всички посетители на сайтовете, хоствани във Freedom Hosting II, са останали изненадани в петък от съобщението “Здравейте, Freedom Hosting II, вие бяхте хакнати”. Неизвестните извършители са посочили като причина, че при търсене из базата със сайтове на хостинга, са установили, че 50% от тях съдържат детска порнография.

Атаката е потвърдена от експерти по компютърна сигурност, а достъпът до част от сайтовете е възстановен. Извършителите, които са посочили, че това е първата им подобна атака, са откраднали също 74GB файлове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *