post

В момента повечето от системите за изкуствен интелект са компютърни програми. Разбира се, има и впечатляващи роботи, но те все още страдат от сериозни ограничения.

Ако машините станат наистина интелигентни и разумни, това може да ни застраши. Така смята експертът по етика от университета Виктория Уилингтън на име Никълъс Агар. Той споделя страшно предупреждение: бъдещите машини може да искат да си отмъстят за това как се отнасяме към техните предци сега.

“Може би поведението ни към нечувствителния изкуствен интелект днес трябва да бъде водено от това, как бихме очаквали хората да се държат към всеки бъдещ съзнателен изкуствен интелект, който може да почувства, че по някакъв начин страда”, пише Агар в есе за Conversation. – Как бихме очаквали тази бъдеща разумна машина да реагира към нас?

Понятието за малтретиране на роботи повдига въпроса за това как хората се отнасят към другите същества. Агар оприличава ситуацията на това как животните понастоящем се убиват заради кожата и месото си, твърдейки, че хората имат склонност да действат насилствено по отношение на по-слабите от тях.

– Животните не могат да си отмъстят – казва той. – Но разумните машини могат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *