post

Имате ли право да знаете дали говорите с бот? А има ли право той да пази тайни от вас? Тези и други въпроси объркват мислите на мнозина още преди Google да демонстрира “Дуплекс” – човекоподобен изкуствен интелект, с който телефонните разговори са като с одушевена личност.

Ботовете – онлайн профили, които изглеждат контролирани от човек, но всъщност се захранват от изкуствен интелект – сега са преобладаващи в интернет, по-специално в социалните медийни сайтове. И сега някои хора смям, че те имат същите права за свобода на словото, каквато Първата поправка гарантира на хората в Америка.

Common Sense Media, неправителствена организация, фокусирана върху медиите и технологиите по отношение на децата, твърди в прессъобщение, че Facebook и Twitter се гордеят с общо 100 милиона бот акаунта и че те причиняват истински хаос онлайн. От там пишат: “Деструктивната роля на неетизираните руски ботове в американските избори е добре документирана. Освен това ботовете играят важна роля при различни други атаки”.

Онлайн ботове, за които хората смятат, че са хора, също дават лъжливи надежди и неверни послания, казва сенаторът от Калифорния Робърт М. Херцберг в друг прессъобщение. С други думи, те са основен участник в фалшивите новини. Херцберг смята, че най-добрият начин за справяне с тези проблеми е чрез Закона за поощряване на онлайн прозрачността от 2018 г. (Законът за Б.О.Т.), който би изисквал от бота да се идентифицира като такъв.

Фондация “Електронна свобода”, която има нестопанска цел, предназначена да защитава гражданските свободи в дигиталната епоха, е гласовият критик на този нов закон. Според нея, той нарушава свободата на словото на машините. Възможно е един такъв акт дори да попречи на творците да се изразяват.

Дори ако това, което ботът казва, не е пряко отражение на мислите на създателя му, все пак речта му все още може да бъде конституционно защитена. Първата поправка просто заявява, че правителството не може да създаде закон, който да “ощетява свободата на словото”. Тя не посочва конкректно човешката реч.

Каква ще бъде развръзката на тази пиперлива тема? Предстои да видим.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *