post

Когато бъде завършен, нов инфрачервен телескоп в Австралия ще даде на астрономите безпрецедентен поглед върху Вселената.

Динамичното червено проучване за наблюдение на цялото небе (DREAMS) се очаква да приключи в началото на следващата година, като в този момент учените ще могат да наблюдават свръхнови, сливания на звезди и други епични космически събития в реално време. А това ще даде на учените по-подробно разбиране на Вселената отвсякога.

Камерата на DREAMS ще може да картографира цялото южно небе в проучвания, които отнемат само три дни, което позволява на астрономите бързо да откриват и проследяват космически събития.

“Проследявайки небето непрекъснато и бързо, ще можем да търсим различни и експлозивни явления”, казва Анна Мур, директор на Австралийския национален университетски институт за Космоса, в съобщение за пресата. „Тази„ астрономия в реално време“, която ни позволява да изучаваме събития, случващи се в продължение на месеци, седмици или дни, вместо милиони години, е прозорец към голямата неизвестност.“

В този случай „реално време“ не означава, че астрономите ще виждат неща като избухнала звезда, когато действителната експлозия се случи – тази светлина все още трябва да пътува милиони години, за да достигне Земята. Вместо това камерата ще им позволи да събират повече данни за събитието, когато сигналът му достигне Земята.

„DREAMS ще ни позволи да„ видим “Вселената по изцяло нов начин“, добави Мур.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *