post

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е регистрирал нов стартъп Neuralink, който цели да разработи технология, свързваща човешките мозъци с компютрите, предава Би Би Си.

Целта на Мъск е да развие човешкия мозък, така че той да съумее да поддържа темпото на изкуствения интелект. Това би станало чрез имплантиране на миниатюрни електроди в него, които ще му помогнат да функционира със скоростта на машините. Освен това някой ден технологията, наречена “невронна дантела”, ще позволява да се “качват” и “свалят” мисли в човешкия ум, както файл на компютър, както и да се постигне директен интерфейс между човека и мобилното устройство, например.

В туит Мъск е потвърдил за съществуването на компанията, но подробности за нея ще бъдат огласени публично следващата седмица чрез WaitButWhy – сайт за показване на дълги и сложни неща с илюстровани публикации.

Мъск многократно е намеквал за съществуването на своя научнофантастична идея. Едно от последните си изказвания по темата той направи по време на технологичен форум в Дубай, където каза, че “с течение на времето най-вероятно ще станем свидетели на още по-голямо сливане на биологична интелигентност и цифров интелект.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *