post

Нов развоен R&D център ще бъде изграден в “София Тех парк”. В него ще има изследователски центрове, лаборатории – това ще е сградата, която ще е сърцето на индустрията. Изграждането й ще започне най-вероятно от догодина, стана ясно на форум на Аутомотив Клъстер България.

Икономическият министър Емил Караниколов отчете положителните данни, с които Министерството на икономиката отличава автомобилният сектор като една от водещите индустрии. Целта сега е Аутомотив Клъстер България да привлече голям производител, който да използва българските доставчици, за да реализира производство на цели автомобили. Караниколов обеща 120 млн. лв. инвестиции в инфраструктура с цел подпомагане на автомобилните компании. Планират се нови автомобилни индустриални зони в Пловдив, София, Бургас, Благоевград, Русе, Видин. Автомобилната индустрия вече е разпространена почти равномерно из цялата страна, но трябва да се акцентира повече върху Северозападна България, отбеляза и Росен Плевнелиев, който участвува в работата на форума.

Иглика Йорданова, директор на Colliers International, представи второто съвместно изследване на автомобилната индустрия в България, проведено съвместно с Аутомотив Клъстер България и PwC.  Главните предизвикателства пред  тази индустрия, според респондентите, са бюрокрацията, инфраструктурата, правната система и дисбалансът между търсене и предлагане на пазара на труда. 70% от представителите на автомобилната индустрия в България очакват ръст на приходите според  проучването.

Над 140 компании за автомобилни компоненти с над 40 хил. работни места има в България. Приходите от тях са над 3,5 млрд. евро са приходите от тях, които формират повече от 4% от БВП на страната. 40% от компанията имат свои развойни центрове или операции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *