post

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за културното наследство, с които вписа сред една от основните дейности на министъра на културата да координира, организира и контролира дейността по дигитализация на културното наследство.

Според Министерството на културата досегашната липса на изрична законова регламентация е затруднявала процеса на изграждане на електронни регистри. От години всеки министър на културата обявява дигитализирането на архивите в областта на културата, паметници и ценности за наложителна и приоритетна дейност, припомня Дневник, но до момента няма особено развитие по този въпрос.

Промените в закона дават също възможност обществените колекции да могат да получават методическа помощ от национални и регионални музеи, каквато до момента не съществуваше.

С изменение в Закона за развитие и закрила на културата пък депутатите решиха конкурсите за директори на държавни културни институти да се излъчват на запис на интернет страницата на Министерството на културата.

Излъчването на конкурсите за обществено важни институции, каквито са длъжностите “директор на държавен културен институт”, “директор на държавен културен институт с национално значение” и “директор на български културен институт в чужбина”, е изискване, нееднократно поставяно от самите участници, от синдикалните организации и от обществеността, отбелязват от културното ведомство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *