post

Нов законопроект в щата Илиноис, САЩ ще задължи компанията Niantic – създател на нашумялата игра Pokemon Go – да премахва виртуални обекти от augmented reality играта, ако те се намират в частна собственост и собственикът иска да бъдат махнати. В противен случай компанията ще бъде глобявана.

Pokemon Go е игра за смартфони и таблети, използваща технология за „добавена реалност“ (augmented reality), което позволява виртуални обекти от играта да бъдат „разполагани“ на реални локации – из улиците, парковете, поляните или направо „вътре“ в сградите. Играта използва GPS координатите на геймърите, за да определи тяхното местоположение и да им предостави съответното гейм съдържание.

Въпреки че, според повечето юристи, собствениците на домове, фирмени сгради и други физически обекти нямат никакви права върху виртуалния свят на играта, макар че той се намира буквално в тяхната частна собственост, вече възникнаха редица казуси, които налагат Niantic да преразгледа политиката си.

Кмет на малък град във Франция например поиска от компанията да премахне всички обекти от Pokemon Go на територията на населеното място. Ако бъде приет, новият законопроект ще е първият, който реално ще задължи софтуерната компания да прави това при поискване от частните собственици.

Конкертният повод за законопроекта е отказът на Niantic да премахне подобна „спирка“ от Pokemon Go в местен парк със защитени видове, които вече са застрашени от набезите на търсачи на покемони. Макар и по локален повод приемането на законопроекта може да се окаже прецедент с глобално значение, който да доведе до сходни регулации и в други американски щати и държави.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *