post

Към момента повечето знакови орбитални телескопи като Hubble или Kepler са собственост на Американската авиокосмическа агенция NASA. Европа обаче възнамерява да се включи по-сериозно в този сегмент с новия се проект ARIEL.

Абревиатурата всъщност означава Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey. По-важното обаче е, че чрез този орбитален телескоп Европейската космическа агенция възнамерява да изследва директно атмосферите на отдалечени екзопланети.

Това ще бъде сериозно постижение в изучаването на чуждите светове. Броени десетилетия след откриването на първата екстрасоларна планета – тоест такава, намираща се извън нашата Слънчева система, ние вече започваме да изследваме и атмосферата на тези обекти. Това ще ни даде възможност да разбираме по-добре от какво се състоят те и какви са възможностите там да има живот.

Телескопът ARIEL ще бъде изстрелян именно с тази цел през 2029 година. Очаква се той да изучи около 1000 екзопланети в различни звездни системи. Основното огледало на апарата ще бъде с диаметър 3,6 стъпки и ще може да работи във враждебните космически условия, дори и при температура от -230 градуса по Целзий. Освен всичко друго, това е и първият толкова мащабен телескоп създаден от алуминий.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *