post

Над 6000 електронни магазина по света, включително и у нас, са заразени с нов „шпионски” вирус, който източва данни от кредитни карти, предаде БТВ.

Как да се опазим, когато пазаруваме в интернет? Новият вирус за секунди копира данните за кредитните карти на клиентите, а скоро след това идва голямото теглене на пари. Потърпевш у нас разказва, че докато се опитвал да блокира картата си в банката, измамниците успели да изтеглят близо 2000 лв.

Повечето ужилени продължават да пазаруват онлайн, но някои се отказват. В т.нар. тъмна мрежа номерата на откраднатите кредитни карти са стока, която се търгува като всяка друга – има цени на дребно и отстъпки за големи пакети.

Рискът за търговците е не по-малък, ако не следят сигурността на сайтовете си. По този начин те губят престиж и клиенти. Те са заплашени и от глоби до 10 хил. лв. Банките възстановяват парите само ако се докаже, че сметката е източена от хакери. От МВР обясниха, че разследват атаките само ако имат жалба и конкретен сигнал за откраднати пари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *