post

Нов бъг в macOS High Sierra беше открит тази седмицаТой засяга форматираните с помощта на Apple File System (APFS), но не би трябвало да е проблем за основния SSD.

Проблемът в APFS е открит от разработчика Майк Бомбич, създател на Carbon Copy Cloner за Mac и може да доведе до загуба на данни при запис в sparse bundle дисковете. Всъщност Sparse bundle бяха въведени с macOS X Leopard през 2007 година и представляват дискове с изображения, които заемат само толкова пространство, колкото данните, които съдържат. Когато се добавят още данни, размерът на пакета нараства, докато достигне поставеното при създаването му ограничение, или основният диск се напълни. Тези дискове са много полезни като резервни, тъй като се състоят от ленти данни, съхранявани в отделни файлове и е по-лесно да бъдат синхронизирани, понеже са ефективни.

Бомбич открил проблема, когато операционната система му докладвала, че един от неговите дискове има достатъчно свободно пространство, въпреки че основният диск е пълен. Той копирал видео файл в диска и процедурата минава без грешка, но когато монтирал диска отново видеото вече е повредено. За щастие това е само тест, а изчезналият файл не е важен, но други потребители на macOS High Sierra нямат този късмет:

Apple е уведомена за проблема, който се изразява в неправилно актуализиране на свободното пространство при APFS и липсата на грешка, когато заявките за разширяване се провалят, което завършва със заличаване на данните. Докато този бъг не бъде отстранен, Carbon Copy Cloner, която е дело на Бомбич, няма да поддържа форматирани с APFS disk image.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *