post

Google спря да издава лицензи за нови модели Android телефони в Турция, което значи, че те няма да могат да се доставят с услугите на компанията, съобщава Reuters. Този ход идва малко повече от година, след като регулаторният орган в страната глоби Google 93 милиона лира, заради нарушения на законодателството в областта на конкуренцията. Въпреки, че Google отговори, като сключи споразумение с бизнес партньорите си, регулаторът остана недоволен, че гигантът продължават да не позволява промени в търсачката по подразбиране на телефоните.

В изявление Google посочи, че е заявила на своите бизнес партньори, че няма да одобрява заявки за лицензиране на нови телефони с Android за турския пазар, което автоматично означава, че смартфоните няма да имат достъп до Google Play, или приложения като Gmail и YouTube. Компанията поясни, че съществуващите модели устройства няма да бъдат засегнати от решението и ще продължат да получават актуализации, както обикновено. Другите продукти и услуги на гиганта също остават незасегнати, а компанията обяви, че работи с регулатора на страната за разрешаване на ситуацията, а бизнес партньорите й оказват натиск върху министъра на търговията на Турция и органът, отговарящ за конкуренцията, за да бъде преразгледано предишното им решение. Google разбира, че това създава проблеми както на потребителите, така и на операторите и разработчиците на приложения в Турция и очаква скоро да бъде постигнато решение. По повод на това компанията вече е променила договора си, за да предостави по-голяма гъвкавост по отношение на предваително инсталираните приложения и генерирането на приходи от собствените си устройства.

Комисията по конкуренцията в Турция първоначално започна разследване срещу Google през 2017 година, след подадена от Yandex жалба, а решението за глоба беше издадено през септември 2018 година, като гигантът имаше 6 месеца, за да разреши проблемите, визирани в документа. Въпреки това, след промените, направени от Google в договорите през август тази година, през ноември комисията счете, че те са недостатъчни и наложи глоба в размер на 0.05% от приходите на гиганта на ден, докато визираните проблеми не бъдат разрешени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *