post

Известният производител на роботи Boston Dynamics принадлежи на японския телекомуникационен и технологичен гигант SoftBank. Компанията продължава да разработва нови модели роботи – в частност, в YouTube се появи кратък видеоклип, посветен на съвсем новата версия SpotMini.

За първи път SpotMini беше представен през юни 2016 г. Той изглеждаше като доста зловещ жирафоподобен робот (или динозавър, не е много ясно), който умее впрочем, да изпълнява различни задачи с главата-манипулатор. За разлика от по-големия модел Spot, той беше лишен от хидравлика и използваше само електрически двигатели, поради което можеше да се придвижва почти безшумно.

Обновеният модел SpotMini изглежда по-малко нелепо и прилича повече на персонаж от анимационен филм. Това е постигнато благодарение на жълтата пластмаса, която покрива тялото и краката на робота. Движенията са невероятно плавни.

Всичко това показва какви успехи е постигнала Boston Dynamics в създаването на роботи, които умеят да се движат, катерят по стълби и реагират на външни дразнители. Във видеото се казва, че SpotMini ще излезе скоро, но не е много ясно какво точно означава това. Дали роботът ще се превърне в пълноценен продукт на SoftBank или просто Boston Dynamics ще пусне по-подробно видео в скоро време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *