post

AMD съобщи, че изследователите от Канадския експеримент за картиране по интензитет на водорода (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment CHIME) ще впрегнат изчислителната мощ на сървърния графичен процесор AMD FirePro S9300 x2, за да анализират изключително големи обеми данни с цел да създадат нова, много подробна 3D карта на най-големия наблюдаван досега обем от Вселената. Вместо да използва традиционни телескопи с антени-чинии, CHIME ще е съставен от четири, дълги по 100 метра цилиндрични рефлектори, които покриват площ по-голяма от 5 полета за професионален хокей на лед, и ще събира сигнали за важни изчислителни анализи, подкрепени от AMD FirePro S9300 x2 GPU клъстер.

Проектът CHIME бе създаден, за да се изследва откритието, че разширяването на Вселената се ускорява, вместо да се забави. Катго използва технологии подобни на тези в нормалните радиоприемници, телескопът „събира“ радиовълните, които са пътували през космоса до 11 милиарда години и вкарва данните в голям суперкомпютър с AMD FirePro S9300 x2 графични процесори. До скоро интензивните изчисления за картиране на Вселената бяха с непоносилно висока цена, но сега тази бариера е преодоляна с помощта на AMD FirePro GPU. Очакваният резултат ще помогне в създаването на карта с високо ниво на детайла, която показва интензитета на водородното излъчване от милиарди галактики, което ще даде възможност на учените да разберат ускоряващото се разширение на Вселената.

Базираните на 3-то поколение AMD Graphics Core Next (GCN) архитектура сървърни процесори AMD FirePro S9300 x2 разполагат с мощност до 13.9 TFLOPS при изчисления с единична точност – повече от всеки друг професионален двучипов графичен ускорител на пазара за този вид пресмятания. 1 Това е първата графична карта за използване в информационни центрове, оборудвана с памет с висока пропускателна способност (High Bandwidth Memory (HBM)). Пропускателната способност от 1TB/s при работа с графичната памет на тези ускорители е 3,5 пъти по-голяма от най-близкото конкурентно решение2 , при това с над 15X по-добра пропускателна способност и 12Х по-добра изчислителна производителност при единична точност от конкурентните CPU решения, което превръща тези карти в препоръчително доопълнение към традиционните x86 платформи3.

За още по-добро представяне на изчислителните способности на AMD FirePro S9300 x2 графичните карти и за поддръжка на уникални проекти от величината на CHIME, AMD разработи платформата Radeon Open Compute (базирана на Boltzmann инициативата) – Linux®-фокусирана софтуерна платформа за паралелни изчисления с отворен код, оптимизирана за HPC и ултра-мащабни изчислителни среди. Ядрото Radeon Open Compute предоставя пряк достъп до графичния хардуер и предлага на програмистите по-голям контрол върху изпълнението на кода.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *