post

Американската компания Markforged представи нова технология за 3D печат, която по скорост не отстъпва на репликатора от Star Trek. Методът е базиран на карбонови влакна и е един от най-икономичните и бързи към момента.

Компанията вече е успяла да привлече инвестиции в размер на $30 млн. Сред нейните акционери са Siemens, Microsoft Ventures, Porsche SE и редица други големи компании. Преди време Markforged представи принтери за метален 3D печат, които струват $100 000 и използват същата скоростна технология за печат.

Новите 3D принтери се отличават с това, че детайлите от въглеродни нишки не отстъпват кой знае колко на металните и в редица случаи изцяло могат да ги заменят. Скоростта на печат в сравнение с обикновените 3D принтери е 50 пъти по-висока.

“Ние се стремим да направи 3D печата не просто модна тенденция, а да дадем на хората възможност да създават всякакви предмети почти мигновено. Сегашните технологии за 3D печат не могат да правят това – те бавно печатат, дълго мислят, а крайният резултат е скъп и често далеч от желаното. Ние искаме да променим това”, – казва генералният директор на Markforged Грег Марк.

Получените от инвеститорите пари компанията ще използва за разработка на устройства, способни да направят 3D печата максимално прост и ефективен процес, който в крайна сметка може да се окаже полезен както на Porsche, така и на Siemens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *