post

През февруари месец ще стартира инициативата за 120 млн. евро, който ще осигури безплатен интернет на обществени места в между 6 и 8 хил. общини в цяла Европа. Това каза европейският комисар с ресор „Цифрово общество” Мария Габриел в сутрешния блок на „Нова телевизия”.

По думите й  общини ще могат да определят сами кое за тях е важното обществено място, където да има безплатен интернет – читалища, болници, паркове и т.н. След веднъж направена регистрация, общината ще бъде автоматично регистрирана във всички останали такива точки в Европа.

„Това означава, че ако в Каспичан, хората в Берлин, Париж, Финландия ще могат да виждат какво има в Каспичан и ние по този начин искаме да стимулираме привличане на инвестиции и създаване на нови услуги”, обясни еврокомисарят. Получаването на информацията ще е възможно, тъй като всички точки за безплатен интернет ще са свързани в една мрежа и за достъп до тях ще се използва специално приложение.

По думите на Мария Габриел за първи път се прави такъв проект, тъй като за първи път Европа работи пряко с общините. „Ще бъде под формата на ваучери на стойност 20 хил. евро, които общината ще управлява. Тя обаче ще има правомощията, за да направи договора”, обясни тя и добави: „В Брюксел ще има централна система, в която всяка една от точките в реално време ще показва дали работи”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *