post

Ежегодните епидемии от грип разболяват огромно количество хора. За да се предпазим от заболяването отдавна съществуват ваксини, но неудобството е, че те трябва да се правят всяка година. Учени от САЩ явно са успели да създадат ваксина, която защитава от опасния вирус през целия живот на човека.

Изследователи от Центъра по вирусология към университета в Небраска са разработили ваксина, в състава на която влизат 4 основни щама на вируса, пише Science Daily. Мултиваксината вече е тествана върху мишки, които не са се заразили с грип даже при въздействие със смъртоносни дози от вируса. Гризачите, които са били ваксинирани само с обикновена ваксина, са заболели.

Учените са се опитвали и преди да създадат ваксина, която да е ефективна продължително време. За основа на ваксините обикновено се използват ослабени или мъртви вируси. При вкарването им в кръвта те не предизвикват заболяване, но засилват имунитета срещу живи вируси. Вместо мъртви вируси американските учени са използвали дефектни аденовируси. Те са модифицирани по такъв начин, че да доставят в организма антигени на щамове от групите H1, H2, H3 и H5.

“Нашата идея се заключава в това, че тези антигени могат да създадат основа за имунитета срещу вируса на грипа. Тъй като те представляват в една или друга степен всички щамове, те могат да осигурят база за имунитет срещу всички известни вируси на грипа. Още е рано да се говори, че новата ваксина ще е ефективна и при хора, но за това имаме всички шансове. Целта ни е да създадем ваксина, която се въвежда един път и осигурява пожизнена защита”, – казват изследователите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *