post

С търсенето на изчезнали хора сега се занимава полицията, но в скоро време ситуацията може да се промени. Сложни компютърни алгоритми ще намират хора даже ако те са изчезнали преди няколко години, пише The New Atlas.

Създадената от учените невронна мрежа съпоставя чертите на лицето на човека, такива като устни, чело, форма на бузите и др. На базата на получените данни системата започна да анализира как човекът може да се е променил с времето. Освен това, програмата отчита даже външните данни на роднините, индивидуални признаци за стареене и много други фактори. Това съществено я отличава от съществуващите аналози.

Изследователите подчертават, че техният алгоритъм може да се използва както за търсене на изчезнали хора, така и за търсене на престъпници. За пример специалистите са използвали снимка на 2-годишното момче Бен Нидхем, който изчезнал през 1991 г на гръцкия остров Кос. Макар детето така и да не е намерено, системата дава примерна представа за това, как Бен би могъл да изглежда на 20 годишна възраст и даже по-голям.

lica

“Ние обучаваме системата, като й даваме стотици хиляди изображения с лица и посочваме тяхната възраст. След като анализира процеса на стареене на човека, софтуерът генерира съответните изображения. Това е много бърз начин. Всички съществуващи към момента алгоритми използват линейни методи, но нашата система е нелинейна, което означава, че по-добре ще подходи към всеки конкретен човек”, казват разработчиците на проекта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *