post

Малко необичаен, но всъщност логичен проблем имат в екипа на CERN, който ръководи експериментите с най-големия ускорител на елементарни частици – Large Hadron Collider (Голям адронен колайдер). 27 – километровото съоръжение под Женева може и да може даа сблъсква по 1 милиард протони всяка секунда, но изглежда му липсва … дисково пространство.

Всъщност подобни мащабни проекти в сферата на физиката винаги са имали огромна нужда от изчислителен капацитет, включително процесорна мощ, дисково пространство и мрежов капацитет. Ще припомним, че именно в CERN е възникнала технологията www, създадена от Тим Бърнърс – Лий именно за да улесни комуникацията в организацията.

Сега мега – ускорителят LHC е на път да се сблъска с проблем, от който в различен момент се е оплаквал всеки собственик на компютър – липса на дисково пространство. Проблемът е, че физическите експерименти, осъществявани в комплекса, генерират огромно количество данни, а неотдавна ускорителят дори удвои работата си.

CERN вече купува усилено нови дускове в своите центрове за данни, в които вече има капацитет от 250 петабайта. Междувременно организацията е започнала да разучава и алтернативни варианти като хибридни системи, които включват “облачна” архитектура.

Large Hadron Collider вече направи важни откритие, включително доказване съществуването на т.нар. “божествена частица” Хигс Бозон. Очаква се ускорителят в бъдеще да спомогне за разгадаване на много от загадките на физиката, които се отклоняват от господстващия в момента Стандартен модел. За целта обаче екипът първо трябва да се справи с липсата на дисково пространство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *