post

На министерска среща в Брюксел НАТО реши да създаде общ център за кибероперации, който обединява потенциала на страните-членки на алианса, като същевременно запази управленията им на национално ниво.

Кибервъзможностите на алианса вече са прилагани ефективно в борбата с терористичната групировка Ислямска държава, посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По неговите думи, обединяването на потенциала на страните-членки се извършва съгласно нормите на международното право.

Фактически, НАТО признава киберпространството като отделно поле за действие наред с традиционните сфери на присъствие на алианса – земя, вода и въздух – и ще въведе същото ниво на организация в тях. Кибернетичният елемент ще бъде интегриран във всички операции на НАТО, в унисон с решението за разширяване на сферата на колективна защита от 2014 г., когато бе договорено съвместно отразяване на кибератаки, информира Bloomberg.

НАТО започва консолидация на киберпотенциала на страните-членки на фона първата от времето на Студената война модернизация на командната си структура. В хода на тази модернизация броят на централите на алианса ще бъде увеличен от седем на девет, съобщава Cross. Едната от новите щабквартири ще се фокусира върху морската сигурност в Атлантика, а другата ще отговаря за преместването на войските в Европа.

Ръководството на алианса приравнява киберпространството стратегически на земята, водата и въздуха. Съгласно новата политика, наред с противодействието на тероризма, алиансът ще действа активно още на два фронта – предупреждения за възникване на традиционни военни заплахи и борба с рисковете на хибридните войни, включително кибератаки.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *