post

Ново откритие на НАСА за Марс. Червената планета е имала атмосфера, но тя е била отнесена от мощна слънчева буря. Това съобщи Майкъл Майър, един от ръководителите на програмата на НАСА за проучвания на Марс, разказва “Индипендънт”, цитира Нова ТВ.

За разлика от Земята, Марс няма магнитни полюси, които да предпазват атмосферата ѝ, като Червената планета става уязвима на високоенергийни излъчвания на газ и магнитни частици от Слънцето.

На 8 март космически апарат на НАСА е заснел как слънчева буря отнася атмосферата, съобщиха учени.

Така с тази новина беше решена дългогодишната мистерия как планета, приличаща на Земята, се е превърнала в студена и суха пустиня.

Последният път, когато американската космическа агенция направи мащабно разкритие за Червената планета, стана ясно, че учените са открили данни за течаща вода на планетата, увеличавайки шансовете там да бъдат открити доказателства за форми на живот.

По-рано астронавтите на НАСА написаха в профилите си в социалната мрежа „Туитър“, че последователите им могат да очакват „вълнуващо“ съобщение в четвъртък, но все още не е ясно дали то ще бъде свързано с новините за Марс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *