post

Наближава крайният срок, в който онлайн търговците, започнали дейност преди 29 декември 2018 г. трябва да обявят своите електронни магазини, напомнят от НАП. До момента над 12 хил. вече са декларираните електронни магазини, отчитат от приходната агенция.

Подаването на данните става само по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП, като е необходим електронен подпис. Изискването важи за физически и юридически лица, които извършват продажби по интернет по занятие, т.е. не засяга гражданите, които инцидентно са продали свои лични вещи, допълват от приходната агенция.

До 30 юни бензиностанциите трябва да сменят електронните си системи с фискална памет, напомня Националната агенция за приходите. Според Наредба Н-18 е необходимо търговците на горива да съобразят фискалния си софтуер с изискванията на наредбата.

Само няколко месеца по-късно – от 30 септември, всички бензиностанции ще трябва да издават касови бележки, в които е изписан брутният им марж. Освен разликата в покупната и продажната цена търговците на горива са задължени да включат и информация за размера на ДДС и акциза.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *